Myllarheimen, Arabygdi

Se det siste bostedet til Norges mest kjente spelemann, Myllarguten! Hit kommer du med bil.

» Les mer om Hardangervidda Nasjonalpark

Her bodde Norges mest kjente spelemann

Det viktigste kulturminnet knyttet opp til Norges mest kjente spelemenn gjennom tidene, Torgeir Augundsson (1801 til 1872), bedre kjent som Myllarguten, er den restaurerte Myllarheimen i Arabygdi innerst ved innsjøen Totak. Den lille husmannsplassen Kòsi ble Myllargutens siste bosted.

  • Myllarheimen er et museum som er åpent i sommersesongen.
Et musikalsk geni

Myllarguten døde som fattig, men hadde bak seg et eventyrlig liv der opptredener sammen med legendariske Ole Bull på midten av 1800-tallet står som definitive høydepunkter. Han var den første spelemannen som oppdtrådte på en konsertscene og var på mange turneer i Norge. Myllarguten har blitt et musikalsk forbilde for mange spelemenn i ettertid, i kraft av sitt musikalske geni. I ettertid har det blitt reist flere statuer over Myllarguten. Slåtten hans har blitt viden kjent, bl. a.  gjennom nedtegnelsene etter Johan Halvorsen som dannet grunnlaget for Opus 72 av Edvard Grieg.

Slik kommer du til Myllarheimen

Fra Rauland sentrum: Følg rv 362 mot Haukeli. Etter ca 25 km kommer du til Myllarheimen i Arabygdi. Her er det parkeringsplass og rasteplass på venstre side av veien. Myllarheimen ligger på høyre side, rett ved veien.