Kvennavegen, Møsstrond

Alle besteforeldres favoritt!
Fossebrus og høyfjellscruise i veiløs bygd.  

Turen:

Lengde Vanskelighetsgrad Tid (uten pauser)
1,9 km rundtur Lett 30 min

Lett tur for hele familien – en favoritt hos besteforeldrene! Godt tilrettelagt tur som er fin å kombinere med en dagstur med Fjellvåken og lunsj eller overnatting på Mogen turisthytte. Nyt elvesus og fossebrus fra Kvenna, og lytt til snakkestolpen der møsstrendingene forteller deg om livet ”der ingen skulle tru at nokon kunne bu” i den veiløse fjellbyda Møsstrond.

Turbeskrivelse
 • Du starter turen på Mogen turisthytte. Derfra følger du bygdeveien mot Argehovd, der grus- og plankeveien tar av til venstre mot elva Kvenna. Plankeveien tar deg tørrskodd over myrene og ut til flotte svaberg ved Kvenna. I ei vik finner du en badeplass – perfekt for en frisk dukkert på en solskinnsdag. Underveis kan du lære om livet på Møsstrond gjennom tidene på infotavler og snakkestolpen.

Der ingen skulle tru at nokon kunne bu

På denne turen får du oppleve en av de høyest beliggende fjellbygdene i landet: Møsstrond. Her bor det rundt 150 fastboende. Omtrent 40 av dem bor veiløst, og flere driver gård med husdyr.

Livet i en veiløs bygd

Bilveien slutter på Varland, der ”vannveien” over Møsvatn starter. Herfra er det 3 mil til den innerste gården. Mangelen på vei gjør at mange møsstrendinger lever at å transportere folk og varer med båt og snøskuter, i tillegg til reiseliv, jakt, fiske og gårdsdrift. For de som bor veiløst, er vannet veien hele året, uansett om det er åpent eller islagt. Under isløsing og islegging vår og høst, kan det går flere uker mellom hver gang de får post eller er på butikken.

Med en øy som bygdesentrum

”Møsstrond sentrum” er Hovdøyi med kirke og tidligere internatskole (1869-2001). Skolen er nedlagt, og barna på Møsstrond går på Rauland skule. Kirken, som er det høyest beliggende sognekirken i landet, er fortsatt i bruk. Vil du besøke øya? Ta et høyfjellscruise med Fjellvåken II.

  Slik kommer du til Kvennavegen
  • Startpunktet for turen ligger ved Mogen turisthytte, innerst i den veiløse fjellbygda Møsstrond. Hit kommer du med båten Fjellvåken, som går i rute fra Skinnarbu (ved rv 37, mellom Rjukan og Rauland) i sommersesongen. Rutetider - Fjellvåken
  • Fra Rauland sentrum: Følg rv 37 i retning Rjukan. Etter 26,5 km tar du av til venstre mot brygga på Skinnarbu. Parker på brygga. Betal p-avgift (kontant) i kasse og legg kvittering synlig i bilen.

  Fakta
  • Terreng: Grusveg, plankeveg og svaberg. Godt tilrettelagt, flatt og lettgått terreng.

  • Sesong: Juni - September
  • Høydeforskjell: 16 meter
  • Turkart:  Hardangervidda Sør-Øst 1: 60 000