Telemarkstunet

Kunst & Kultur – 2 dager

Opplev en miks av tradisjonsrik og moderne Telemarkskultur på denne bilferien langs nasjonalparkruta. Perfekt helgetur for den kunst- og kulturinteresserte!

Høydepunkter underveis:

Klikk her for større kart.

Dag 1 Heddal - Rjukan

Strekning fra - til

 Veg/nr

Km

Tid
Heddal – Sauland  E-134 17 15 min
Sauland – Tuddal - Dal (Rjukan)  FV 651 62 50 min
Dal - Tinn museum (Rjukan)  RV 37 2 5 min
Totalt, dag 1

81  1t 10min

Heddal Stavkirke

Turen starter i Heddal. Her er et besøk i Heddal Stavkirkeobligatorisk. Heddal stavkirke er bygd rundt 1250 og er den største av de 28 bevarte middelalderstavkirkene i Norge. Åpent i sommersesongen.

Etter Heddal kjører du videre langs E134 til Sauland, og følger FV651 mot Rjukan og Gaustatoppen til neste stopp: Tuddal Bygdetun.

Tuddal Bygdetun

 bygdetunet i Tuddal kan du se hvordan tuddølene har bygd og bodd opp gjennom tidene. Her finner du mange ulike typer trehus fra fjellbygda, og du kan komme inn i dem for å se hvordan folk bodde tidligere. Åpent høgsesong sommer.

Fra Tuddal kjører du videre langs sommerveien over fjellet, der du kan nyte synet av et høyfjellslandskap der Gaustatoppen troner som en ensom fjellmajestet.

Tinn museum

Midt i industribyen Rjukan ligger Tinn museum. Her kan du få et innblikk i det gamle bondesamfunnet. Bygningene forteller om bygningshistorie fra før svartedauen og fram til 1900, og ligger samlet på et koselig tun. Åpent i sommersesongen. 

Overnatting

Overnatting på Rjukan

Overnatting på Rauland

Dag 2 Rjukan - Rauland

Strekning fra - til

Veg/nr

Km

Tid
Rjukan - Rauland sentrum RV 37 47 45 min
Rauland sentrum - Telemarkstunet RV 362 0,5 2 min
Totalt, dag 2 47,5 47 min

Fra småbyen Rjukan til fjellbygda Rauland

Dag 2 starter med en variert kjøretur fra småbyen Rjukan og over fjellet til fjellbygda Rauland. Her venter utstillinger, museum og vakre kulturlandskap med gamle gårder på deg. Når du nærmer deg Rauland sentrum, kjører du gjennom grenda Austbø med vakre, gamle gårder.

  Telemarkstunet Rauland Telemark

  Telemarkstunet Rauland Telemark

  Ekte håndverk og ferskt steinovnsbrød

  Like ved Raulandsakademiet finner du Telemarkstunet, et levende tun med:

  • stort håndverksutsalg
  • steinovnsbakeri med ferske bakevarer
  • kafè
  • gratis konserter (ofte folkemusikk) i sommersesongen

  Låver, loft og andre trehus som er kopier av gamle hus fra Rauland, skaper en fin ramme rundt tunet. Her kan du innom en av håndverkerne, kanskje en sølvsmed eller en treskjærer, for å se hvordan de arbeider.

  Fjell, vann og gamle gårder 

  Etter Telemarkstunet, kjører du tilbake på rv 362. Der tar du av mot Haukeli, og etter 0,5 km kommer du til grenda Hadland. Her kan du nyte utsikten over et av de vakreste kulturlandskapene på Rauland.

  Overnatting Rauland