Kanonstillingen på Gvepseborg, Rjukan

Se rester etter tyske kanonstillinger fra andre verdenskrig. Hit kommer du med Krossobanen og 3,4 km lett tur på Solstien.  

» Les mer om Hardangervidda Nasjonalpark

Beskyttelse mot de alliertes bomber

På toppen av Solstien på Gvepseborg er det fin utsikt innover Hardangervidda. Den gode utsikten herfra var en av grunnene til at tyskerne under andre verdenskrig startet byggingen av flere kanonstillinger akkurat her.

Når du står på toppen av Solstien, populært kalt «Kanonstillingen», står du øverst i et triangel av kanonstillingerfra første og andre verdenskrig.

Foran deg ser du rester av en tysk luftvernstilling fra andre verdenskrig. Den var en av flere stillinger som skulle beskytte den krigsviktige produksjonen av tungtvann i Norsk Hydros fabrikker på Vemork mot allierte bombeangrep. Det amerikanske bombeangrepet mot fabrikkene i 1943, viste at det var behov for stillinger med større rekkevidde og kraftigere kanoner. Det var trolig grunnen til at tyskerne bestemte seg for å sette opp seks kraftige kanoner av typen 88 mm FlaK her oppe. Kanonen kunne uskadeliggjøre fly i opptil 12 kilometers høyde.

Brann stoppet byggingen

Byggingen av stillingen startet høsten 1944, men brannen på Krossobanens øvre stasjon i november satte banen, som var tyskernes fraktvei hit, ut av drift. Arbeidet stoppet opp og stillingen ble lagt ned. Kanonstillingen ble aldri ferdig.

De andre kanonstillingene i triangelet
  • Andre verdenskrig: I april 1940 hadde norske militære styrker en luftvernstilling ved Bakkenut, 2 km sørvest herfra. Stillingen var utstyrt med to 40 mm kanoner av typen Bofors, og den var en av tre som skulle forsvare Rjukan mot tyske bombefly.
  • Første verdenskrig: Så tidlig som i 1916 etablerte Norsk Hydro og det norske forsvaret kanonstillinger rundt Rjukan. De fryktet at tyske luftskip skulle angripe fabrikkene. Du kan se rester etter en slik stilling 1 km øst for Krossobanens øvre stasjon. Dette er et av de første eksemplene på et organisert militært luftvern i Norge.
Slik kommer du til kanonstillingen

Fra Rjukan sentrum: Følg rv 37 retning Rauland. Etter ca 2 km fra turistkontoret/torget, følger du skilt til høyre mot Krossobanen. Du parkerer gratis på Krossobanens nedre stasjon. Ta banen opp til øvre stasjon på Gvepseborg og turens startpunkt. Det er ca 2 km å gå fra Gvepseborg, langs Solstien og opp til kanonstillingen.