Gaustatoppen

Den beste utsikten i Sør-Norge!
Se 1/6 av Norge fra toppen! 8,6 km tur/retur.

Turen:

Lengde Vanskelighetsgrad Tid (uten pauser)
8,6 km t/r Utfordrende 5 t

Utsiktsturen over alle! Gaustatoppen (1883 moh), det høyeste fjellet i Telemark, er både enkelt å bestige og lett tilgjengelig. På toppen kan du nyte den fineste utsikten i Sør-Norge. Om det er klarvær, kan du se en sjettedel av Norge herfra. Familievennlig topptur som passer for spreke og turvante barn.

Turbeskrivelse
  • Fra Stavsro er det jevn stigning hele veien opp. Høydeforskjellen er omtrent 700 meter, men stien opp er brei og tydelig. Det er steinete underlag, særlig på slutten. Derfor anbefaler vi fjellsko med ankelstøtte.
  • Etter hvert som du nærmer deg toppen blir utsikten stadig finere, og du ser fjellene i Telemark, Buskerud og Oslomarka i det fjerne. Like før toppen kommer du til Gaustatoppen Turisthytte, der det er servering og muligheter for å overnatte (bestilling på forhånd). Her kan du og gå på toalettet om du har med deg en femmer.
  • Det siste stykket nordover ryggen gir flott utsikt i alle retninger, ikke minst over Hardangervidda som brer seg ut i vest.
Slik kommer du til Gaustatoppen

Til fots

Startpunktet for turen ligger ved Stavsro, på fjellveien fv 651 mellom Sauland/Tuddal og Rjukan.

Slik kommer du til Stavsro fra Rjukan sentrum: Følg rv 37 i ca 4 km til Dale. Ta til høyre mot Gaustaområdet og følg fv 651 i 13 km til Stavsro. Her er det parkeringsplass og sommeråpen kafeteria.

Med bane – inne i fjellet!

Nå kan du ta Gaustabanen opp til Gaustatoppen! Den letteste veien til Sør-Norges fineste utsiktspunkt går definitivt inne i selve fjellet. Fløybanen i fjellet er åpen hver dag i sommersesongen, se www.gaustabanen.no

Gaustabanen går fra Svineroi, på fjellveien fv 651 mellom Sauland/Tuddal og Rjukan. Svineroi finner du ca 2 km etter innkjøringen til Gaustablikk, mot Tuddal.

Fakta
  • Sesong: juni-september
  • Høydeforskjell: 710 m (1173-1883 moh)
  • Terreng: Tydelig sti med steinete partier. Fjellsko med ankelstøtte anbefales.
Image