Gaustabanen

Gaustabanen er en helt unik bane, som går inne i selve Gaustatoppen.

Gaustabanen består av en batteridrevet vogn på skinner som frakter passasjerene ca 860 meter horisontalt innover i fjellet. 
Midt inne i fjellet er det en mellom- og omlastningsstasjon, hvorfra det går en skinnegående pendelbane i skråsjakt med lengde 1040 meter opp til 1800 moh. Derfra er det utgang fra anlegget til den såkalte Tuddalstippen, like i underkant av Gaustatoppen Turisthytte.

Unik i verdenssammenheng

Gaustabanen ble bygget for å frakte folk og utstyr opp til 1800 meters høyde, og som militært transportanlegg er den helt unik i verden. En avdeling fra Forsvaret jobbet med montering av radiolinjer på Gaustatoppen, og ønsket en adkomst til toppen uansett vær, og året rundt. Da kom ideen om å gjøre som kraftutbyggerne, og bore seg vei i en tunnel inne i fjellet. Kostnadene da banen sto ferdig i 1959, var en million dollar. I dag ville prisen vært så høy at banen aldri ville blitt bygget.

I utgangspunktet var Gaustabanen også tiltenkt å skulle frakte turister opp til Gaustatoppen, men dessverre kom den kalde krigen. Banen ble stengt for offentligheten, men nå er den åpnet for turisttrafikk!

Turbeskrivelse
 • Kjør FV651 Svineroi for å komme til Gaustabanen. Parkeringsplass og godt skiltet fra veien.

  Kontaktinformasjon

   Telefon: 35 08 05 50

   E-post: [email protected]

   www.gaustabanen.no