Best of Hardangervidda – 5 dager

Er det din første tur hit? Velger du denne bilferien, får du med deg høydepunktene langs nasjonalparkruta.

Dag 1 - 5. Trykk for stort kart

Noen høydepunkter:

1. dag: Heddal Stavkirke – Gaustablikk

Heddal – Sauland E134 17 km
Sauland – Svineroi FV 651 44 km
Svineroi – Gaustablikk Kvitåvatnvegen 8 km

Foto: Telemark Brand Image / Visit Telemark

Foto: Telemark Brand Image / Visit Telemark

Heddal Stavkirke

Turen starter i Heddal. Her er et besøk på Heddal Stavkirke obligatorisk. Heddal stavkirke er bygd rundt 1250 og er den største av de 28 bevarte middelalderstavkirkene i Norge.

Les mer på www.heddalstavkirke.no 

Overnatting

Turen går så videre langs E134 til Sauland, følg FV651 over Gaustatoppen. Flott høyfjellsnatur venter, og et stykke kjører du langs foten av Gaustatoppen. En overnatting i Gaustaområdet anbefales. Her er det mange overnattingsmuligheter i umiddelbar nærhet til Gaustatoppen, som er målet for dag 2.

2. dag: Rjukan

Gaustablikk – Svineroi Kvitåvatnvegen 3 km
Svineroi – Stavsro FV651 - 5 km
Stavsro – Dale FV651 - 13 km
Dale – Vemork RV37 - 22 km
Vemork – Rjukan Hytteby RV37 - 6 km

Gaustatoppen

I dag går turen til en av Norges vakreste fjell, Gaustatoppen 1883 m.o.h.! Gå den 4 km turen til fots, eller ta Gaustabanen som er en bane som går inne i selve Gaustatoppen. Fra toppen er det storslått utsikt hvor du på en klarværsdag kan se 1/6 av Norge.

Norsk Industriarbeidermuseum

Starter du tidlig, vil du også rekke et besøk på Norsk Industriarbeidermuseum. Museumet på Vemork ligger 7 km vest for Rjukan sentrum, og 22 km fra Stavsro som er startpunktet for vandreturen opp til Gaustatoppen.

Museet er kanskje mest kjent for sin presentasjon av Rjukans krigshistorie. Vemork var åstedet for en av de viktigste sabotasjeaksjoner under 2. verdenskrig, da norske sabotører hindret tyskerne i å utvikle atomvåpen av tungtvannet som ble produsert her. Les mer om Norsk Industriarbeidermuseum her. 

Overnatting

Kjør ned igjen til Rjukan sentrum etter museumsbesøket og overnatt på Rjukan Hytteby. Dette er hytter som er kopier av de første arbeiderboligene på Rjukan. For andre overnattingsmuligheter, se www.visitrjukan.com.

3. dag: Rjukan – Rauland

Rjukan – Skinnarbu RV37 18 km

Skinnarbu – Rauland RV 37 27 km

Rjukanfossen

Turen fra Rjukan til Skinnarbu hvor du finner Fjellvåken er noe spesiell. Her kjører du langs Maristigen. Stopper du før tunnelen kan du parkere bilen og ta en rask spasertur på utsiden av tunnelen og se om det er vann i Rjukanfossen.

Fjellvåken

Kjør så videre til Skinnarbu. Her står båten MB Fjellvåken og kan frakte deg over Møsvatn. Enten om du blir med på en guidet tur på Hovdeøya eller tar turen helt inn til Mogen. Langs fjorden ligger mang en fjellgård. Møsvatn er et veiløst samfunn og under snøsmeltingen er de fastboende isolert.

Kvennavegen

På Mogen kan du ta en tur langs den tilrettelagte stien ”Kvennavegen” og stoppe og høre på lyttestolpen som er satt ut. Her kan du høre bl.a. Oddgeir Bruaset fortelle historier fra området.

Overnatting

I Rauland finner du mange overnattingsmuligheter. Se www.visitrauland.com for alternativer.

4.dag: Rauland - Haukeliseter Fjellstue

Rauland - Haukeli RV362 40 km
Haukeli - Haukeliseter Fjellstue E134 27 km

Myllarheimen

Ny dag, nye muligheter. Turen går videre langs RV 3692 til Arabygdi. Veien er tidvis smal, men naturen kompenserer for dette. Flott utsikt over innsjøen Totak har du flere plasser.

I Arabygdi finner du Myllarheimen hvor Mesterspelemannen Myllarguten, Torgeir Augundson (1801 til 1872), døde som fattig på husmannsplassen Kòse i Arabygdi.

Haukeliseter

Haukeliseter er det største fjellanlegget tilknyttet DNT, med over 150 senger. Her kan du få overnatting i forskjellige prisklasser, fra rom med dusj, toalett og oppredde senger til enkel og rimelig losji.

 Haukeliseter kan du delta på en rekke turer og arrangementer hele året.

I tillegg vil du garantert sette pris på Haukeliseters villmarkspa. 

Les mer om dette på Haukeliseters egne nettsider.

5. dag: Hjemreise, Haukeliseter – Heddal

Returen tilbake til Heddal går via E134. Et stopp på Mjonøy Kultursenter anbefales.

Fortsett så på E134 til Heddal.