Guidet tur med Snutebussen

Om sommeren kan du være med på guidet tur rundt i Rjukan og få innblikk i hvordan byen ble bygd opp for 100 år siden. Turen tar du med Snutebussen fra 1956.

Foto: Fotograf Jacobsen

Foto: Fotograf Jacobsen

Bli med på guidet tur med Snutebussen fra 1956. Våre kunnskapsrike guider vil ta deg med rundt på steder som symboliserer hvordan byen ble planlagt og bygget av de fremste arkitekter og ingeniører, om Sam Eydes evne til å gjennomføre sine dristige mål, om det moderne Norge som ble bygget på Rjukan, om klasseskillet og om slitet på fabrikken

Foto: Fotograf Jacobsen

Foto: Fotograf Jacobsen

Sam Eyde

I begynnelsen av forrige århundre bestod Vestfjorddalen av noen få gårdsbruk. Så kom Sam Eyde og "oppdaget" Rjukanfossen. Hans drøm var å fremstille kunstgjødsel, slik at verden kunne produsere nok mat. Dette krevde mye energi. Dermed ble Vemorkbygget i 1911 - den gang verdens største kraftstasjon.

Arkitekt tegnet by

Landets fremste arkitekter planla og tegnet alle bygninger i det som skulle bli Rjukan by. I 1920 stod en moderne by ferdig med 9 000 innbyggere.

I vintermånedene er sola borte fra dalen. Derfor bygde Norsk Hydro Krossobanen, Nord-Europas første toveis kabelbane. Rjukanbanen, med ferge over Tinnsjøen, ble bygget for å frakte kunstgjødselet ut til kysten.

Dette og mer til kan du få informasjon om av de kunnskapsrike guidene på Snutebussen.