Byvandring i Rjukan

Shopping og skogsidyll!
Handlegater med historisk sus, skogstur og elvebrus.

Turen:

Lengde Vanskelighetsgrad Tid (uten pauser)
2,7 km rundtur Lett 1 time

Liker du shopping og kafebesøk kombinert med vandring langs elva og gjennom vakker skog, er denne turen perfekt for deg. Barnevennlig, lett rundtur og sjarmerende byvandring på flat og tørr sti, grus og asfalt med hvilebenker og bord underveis.  Turveien langs Måna og gjennom sentrumsgatene passer for deg som er på tur med barnevogn. Turen starter ved turistkontoret på Torget på Rjukan.

Turbeskrivelse
 • Startpunkt: Du starter turen på Torget på Rjukan, like ved turistinformasjonen. Vi anbefaler å gå turen langs elva Måna og opp til Rallarparken og Sam Eydesgate, like nedenfor Admini.
 • Deretter følger du Sam Eydes gate til Folkets hus (kinobygget), hvor du går inn i Storstulgata. Derfra tar du deg inn i Storgata, via Bøensgata og inn i Skriugata.
 • Ved enden av Skriugata går du opp steintrappa som tar deg inn på Kjærlighetsstien. Du går nå inn i Vestfjorddalen naturreservat. Ønsker du en ekstra utfordring kan du ta den bratte, men korte stien i fjellsida fra Kjærlighetsstien opp til klebersteinsbruddet (se eget skilt langs stien).
 • Ved enden av Kjærlighetsstien går du til høyre ned trappa i skråningen ved Rjukan sjukehus. Herfra følger du Sykehusvegen nedover forbi Rjukan Kirke,over gangfelt i Sam Eydes gate og ned til elva Måna.
 • Etter damanlegget tar du til høyre og du er tilbake på Torget.

  Slik kommer du hit
  • Kjør til Rjukan sentrum og parker på Torget (gratis).

  Din egen byguide på mobilen

  I Rjukan by finner du sju punkter, hvor du kan høre Rjukans historie på din mobil. Flere av disse ligger langs rundturen på byvandringen. Her får du høre historien bak noen av de flotte bygningene og arkitekturen du ser underveis.

  Industribyen Rjukan

  I den trange dalen med  et utfordrende livsgrunnlag utvandret størsteparten av befolkningen til Amerika på 1800-tallet. Men der andre så problem, så gründeren og ingeniøren Sam Eyde muligheter. Han ble slått av Rjukanfossens skjønnhet, men også av muligheten for å temme fossen og skape kraft. I samarbeid med vitenskapsmannen Kristian Birkeland bygde Sam Eyde et industrieventyr av luft og vann: Norsk Hydro.

  Arkitektur full av kraft

  Rjukan ble en industriby med totalplanlagt struktur og arkitektur. Kraftstasjonen var hjertet i indiustriutbyggingen. I 1915 stod Såheim kraftstasjon klar til å produsere energi. Den monumentale bygningen ble bygd med håndkraft av Rallaren. På folkemunne ble Såheim kalt operaen, av den intense sangen fra turbinene som var som søt musikk i Sam Eydes ører.

  Se vakre bygninger på byvandringen

  Såheim er et av de vakre byggene du kan se på byvandring i Rjukan, Hydros representasjonsbolig Admini er et av de andre.

  Fakta
  • Terreng: Asfalt, grus, sti

  • Sesong: April - November