Hjem > Bilferie > Utsiktspunkt > Se Haukelifjell fra Haukeliseter


Se Haukelifjell fra Haukeliseter

- På bilferie langs Hardangervidda nasjonalparkrute - Fjellvegen i Telemark


Se Haukelifjell fra Haukeliseter

Haukeliseter fjellstue er et flott og lett tilgjengelig utsiktspunkt rett ved E-134 over Haukelifjell.

Haukeliseter ligger rett ved E-134, og er et fint sted for en matpause ute eller inne. Her serveres det varm mat, det er toaletter og god parkering.

Fra utsiktspunktet på Haukeliseter fjellstue ser du mot Ståvatn med Kistenuten og Vassdalseggi  i sør, mektige fjellparti der snøen ligger til langt utpå sommeren. Vassdalseggi (1648 moh.), er den høyeste toppen i Rogaland fylke. Her møtes fylkene Telemark, Rogaland og Hordland.

Vei med naturopplevelser

Haukelifjell er fjellovergangen mellom Telemark, Ryfylke og Hardanger. Her går helårsveien E-134, som er en naturopplevelse av de sjeldne en fin sommerdag. Store deler av strekningen ligger over tregrensen. Haukelifjell byr på rikelig med muligheter til å nyte storslått natur og utsikt.

Fjellvei med lange tradisjoner

Folk har kryssa Haukelifjell i uminnelige tider. Her gikk en viktig slepe mellom øst og vest, mellom Telemark og Vestlandet. Her fór handelskarer og driftekarer, kongens menn og fredløse, spelemenn og hestekarer og pilgrimer på vei til Røldal kyrkje. Den dag i dag blir slepene fremdeles brukt. Det går pilgrimsvandringer langs det vi i dag kaller Ålmannvegen, en gangveg som i lange partier går litt nord for E-134. Første bilvei over Haukelifjell stod ferdig til bruk i 1913. Helårsveien ble tatt i bruk i 1968.

Tidlig ute

Haukeliseter Fjellstue har sitt opphav i ferdselen over fjellet. Så tidlig som 1874 kom den første fjellstua i drift. Det første bestyrerparet Knut og Guri Haukelisæter la grunnlaget for utbygginga av Haukeliseter fjellstue over en 40 års periode. Siden har fjellstua blitt utvidet flere ganger i takt med den økende turisttrafikken. Det er i dag Stavanger Turistforening som eier og driver Haukeliseter Fjellstue. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.