Hjem > Bilferie > Utsiktspunkt > Se Gaustatoppen fra Gaustablikk


Se Gaustatoppen fra Gaustablikk

- På bilferie langs Hardangervidda nasjonalparkrute - Fjellvegen i Telemark


Se Gaustatoppen fra Gaustablikk

Har du sett de vakre bildene av Gaustatoppen som speiler seg i vannet? Ta et selv på utsiktspunktet på Gaustablikk!

Med blikket vendt mot toppen

  • Hit kommer du med bil og en 5 minutters gåtur ned til Kvitåvatn.

Gaustatoppen (1883 moh.) er den høyeste fjelltoppen i Telemark. Like imponerende som utsikten fra toppen, er det å se Gaustatoppen fra litt avstand. Det uten sammenligning beste stedet for dette er i området ved Kvitåvatn og Gaustablikk høyfjellshotell, som selvsagt har fått navnet sitt etter utsikten. Vannet er ofte stille, så du kan forevige Gaustatoppen som speiler seg i blikkstille vann som ditt eget minne eller på kameraets minnekort. Frister det med en tur opp på toppen, for å se 1/6 av Norge? Gå opp på en dagstur, eller ta Gaustabanen opp.

Slik kommer du hit:

Fra Rjukan sentrum: Følg rv 37 til Dale i retning Miland til Dale. Etter 3,7 km ta av til høgre mot Gaustaområdet og Gaustablikk. Følg den svingete veien oppover. Etter 7,4 km, ta av til venstre mot Gaustablikk. Følg Kvitåvatnvegen i 3,5 km til Gaustablikk Høyfjellshotell. Parker ved hotellet, og gå på den tilrettelagte turveien ned til Kvitåvatn (5 min).  

Hotell med utsikt

Etter mange år med planer stod Gaustablikk hotell med en førsteklasses utsikt til selve majesteten Gaustatoppen, ferdig i 1970. Dette førte med seg storstilte planer om videre utbygging, og Rjukan 2000 ble etablert som et gründerselskap med vidløftige planer. Det ble sett i gang bygging av skiheiser, og en storstilt hyttebygging ble satt i gang. Om ikke alle ambisiøse planer ble satt ut  livet, ble Gaustablikkområdet etterhvert et betydelig satsingområde for turismen i i Tinn kommune.  Med åpning av Gaustabanen etter lang tids kamp, falt også en viktig brikke plass.

Fjellet som trakk de første turistene

Gaustatoppen var sammen med Rjukanfossen den viktigste grunnen til at de første turistene på 1800-tallet strømmet til Tinn. Det var mange velstående utlendinger som kom for å se på de unike og eksotiske naturherlighetene. Det er på midten av 1800-tallet at den moderne turismen starter her i landet, og Vestfjorddalen med Rjukanfossen og Gausta ble det vi i dag ville kalle en viktig destinasjon.

Turisthytte og taubane

Dokumentasjon på at toppen ble besteget finnes fra 1810. I 1893 ble den første turisthytta åpnet på Gaustatoppen, den nyetablerte Skien-Telemark Turistforening stod bak. En taubane til toppen inni fjellet ble bygt av NATO til militære formål mot slutten av 1950-årene.

Mange utbyggingsprosjekter i tilknytning til Gaustatoppen har sett dagens lys, ikke alle har blitt realisert. Mange folk har også sett det som viktig å verne om dette sterke symbolet på norsk natur. Og motstand har det vært mot utbygging av blant annet vei over Gaustaråen og master på toppen. I 2004 ble foreningen "Gaustatoppens venner" dannet. Foreningen har som mål å beholde toppen mest mulig uberørt gjennom på demokratisk vis å spre argumenter mot natur- og miljøinngrep i området. Gaustatoppen er populær: En antar at ca 30 000 mennesker tar turen til toppen hvert år.Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.